Island - Ett kargt yttre med ett varmt inre

Dykning är kanske inte det första som kommer upp när man tänker på aktiviteter att göra på Island. Många vill fascineras av det otroliga landskapet på land, men faktum är att Island har fantastiska sevärdheter under ytan.

Dykning och snorkling förknippas ofta med klarblått vatten i tropikerna bland exotiska fiskar och koraller. Så behöver dock inte fallet vara, Island erbjuder nämligen ett otroligt kristallklart vatten med ett undervattenlandskap som är väldigt unikt. Faktum är att vissa skulle vilja påstå att dykning på Island är den coolaste upplevelsen på hela ön.

Silfrasprickan

En av de platser på Island som lockar flest dykare är den så kallade Silfrasprickan. Det är en unik plats som av många anses vara en av världens bästa platser för dykning och snorkling. Vad som gör sprickan så speciell är att det är den enda platsen på jorden som låter en dyka direkt i sprickan mellan två kontinentalplattor. På ena sidan har du den europeiska kontinentalplattan, och på den andra sidan är den amerikanska kontinentalplattan. Med andra ord något utöver det vanliga, det är inte speciellt konstigt att denna upplevelse lockar många dykentusiaster varje år.

Det finns dock vissa restriktioner om vilka som får dyka i Silfrasprickan, men de är inte särskilt hårda. De två främsta reglerna är att personen som dyker måste vara över tolv år och längre än 150 cm lång. Om man inte är bekväm med full dykarutrustning med syrgastub lämpar det sig också att snorkla. Den enda nackdelen med att snorkla är att man inte kan komma lika djupt i sprickan och på så vis inte komma särskilt nära botten om man skulle vilja se den på nära håll.

Ska du resa till Island och tidigare har dykt är Silfrasprickan utan tvekan ett resmål vi rekommenderar för en upplevelse utöver det vanliga.

Stäng meny