Island - Ett kargt yttre med ett varmt inre

Ska du ut och köra på de svenska vintervägarna? Då är det smart att investera i extraljus till bilen för att köra så säkert som möjligt. Extraljus är både en trygghet för dig och dina medtrafikanter.

Extraljus eller ledramp kan vara skillnaden mellan en bilolycka eller en trevlig vinterresa genom snölandskapet. Ju bättre du ser i mörker, desto säkrare är det för alla. Du upptäcker gångtrafikanter mycket snabbare och kan i tid sänka farten. Om ett djur står i ett dike eller springer över en åker på väg mot vägbanan har du en möjlighet att stanna eller väja. Undvika olyckan och personskador. Du köper extraljus och ledramps på Extraljuskungen som har ett stort sortiment av lampor till bilen. Köp idag och betala om en månad och kör tryggt på vintersemestern.

Skaffa extraljus

Extraljus och rejäla vinterdäck är bland de billigaste försäkringarna som du kan skaffa. Du ökar säkerheten på vägen markant. När du ska köpa extraljus kan du välja mellan extralysen eller ledramp. Utgå från vilken bil du kör. Vissa äldre modeller kan inte ha de modernaste ledramps på grund av tekniken. Det viktigaste är inte vilka slags extraljus som du använder, utan att du har bra belysning och att den är inställd på rätt sätt. Du ska både se vägen framför dig och vad som händer på sidan av vägen. Målet är att minska risken för en trafikolycka med en älg eller annan trafikant.

Säker vintersemester

Förutom bra vinterdäck och extraljus är det smart att tänka igenom vinterkörningen. Först och främst ska du se till att ha nog med tid. Stressa inte för att komma upp till fjällen eller fram till släktingarna. Utgå från väglag och hur pigg du känner dig. Planera in att även ha tid för en extrapaus ifall du skulle bli trött.

Packa också bilen på ett smart sätt. Det är viktigt att du har bra sikt bakåt. Om bilen är fullpackad och sikten i bakspegeln dålig bör du investera i en takbox. En takbox rymmer både skidutrustning och vinterkläder. Då får passagerna bak i bilen också mer plats och en skönare åktur.

Stäng meny