Island - Ett kargt yttre med ett varmt inre

Det isländska köket är likt det vi äter i Sverige. Vi har liknande temperaturer, stora kustområden som lämpar sig för fiske och en tradition att lagra och förvara maten på snarlika vis. De har dock några specialiteter som är värda att testa om du någonsin besöker Island.

Islänningarna är stolta över sin matlagning, särskilt när det kommer till lammkött och skaldjur. Just lamm är ett köttslag som är väldigt vanligt förekommande vilket har fått dem att bli experter på att tillreda maträtter på det. Att de är skickliga på fisk och skaldjur säger självt med tanke på att Island är en ö. Havet finns alltid nära och fiskelivet är rikt.

Isländsk kosthållning

Det traditionella isländska köket använder sig mycket av animaliska produkter, både kött och mejeriprodukter. Det är med andra ord ett paradis för de som förhåller sig efter lchf-dieten. Klassiska lchf recept innehåller nämligen mycket animaliskt som grädde och kött. Om man skippar potatisen är det isländska köket med andra ord perfekt för den som vill testa på den dieten.

En blandning av yoghurt och långfil

En av Islands stoltheter är mejeriprodukten Skyr. Du har säkert sett den i din lokala matvaruhandel med tanke på att det funnits snart 10 år på den svenska marknaden. Det är en yoghurtliknande produkt men som är aningen mindre fet och som innehåller mer protein än yoghurt.

Stäng meny