Island - Ett kargt yttre med ett varmt inre

Om du vill komma iväg på en efterlängtad resa är det nu möjligt att åka till ett flertal länder. Restriktioner och regler ser dock olika ut beroende på vilket land du tänker åka till. Många kräver att du har ett negativt test covid-19 test för att få komma in i landet.

Om du planerar att åka utomlands är det viktigt att planera för att göra PCR test innan du åker. Det är många länder som kräver att du har ett negativt test för covid-19 eller ett test som visar att du har antikroppar efter en covid-19 infektion. Det är för att minska smittspridningen som olika länder kräver ett negativt test. Tänk på att testet inte får vara för gammalt. Om du har ett för gammalt test eller inte har ett giltigt test alls riskerar du att inte få komma in i det aktuella landet. Det finns test som du kan göra och få svar inom fyra timmar eller 12 timmar. Ett tips är att du kontrollerar att testet som du tar har hög kvalité och uppfyller kraven från Folkhälsomyndigheten. Folkhälsomyndigheten rekommenderar även att du tar ett PCR-test när du kommer hem om du har rest utanför Norden. Den rekommendationen gäller även om du inte har några symptom. Det gäller dock inte personer som är fullvaccinerade.

Håll koll på vad som gäller på destinationen

Läget är fortsatt osäkert i vissa länder vilket gör att du som resenär ska hålla dig välinformerad. Håll extra koll på det land som du har bokat din resa till. Det är varje resenärs plikt att ta reda på vad som gäller på din destination. Restriktioner på resmålet kan snabbt ändras. När du bokar din resa kan det vara en god idé att kolla vilka länder som UD avråder att resa till.

Stäng meny