Island - Ett kargt yttre med ett varmt inre

Är du redo för en roadtrip men har ingen bil? Börja då med att leta begagnat, så kan du tjäna en slant istället för att köpa nytt. Vad ska du tänka på när du köper en begagnad bil? Läs vidare nedan!

Att ta en riktig långtur med bilen är en härlig upplevelse på många sätt. En av de främsta fördelarna är att du hinner se mycket och att du tar det i din egen takt. Det är smidigt att kunna stanna precis när du vill för att uppleva sevärdheter längs vägen, eller för att svänga in för en fika eller en bit mat. En riktig roadtrip är precis vad du gör den till – en egenkomponerad resa som du fyller med nya reseminnen.

Men, bil då? Saknar du ett eget fordon blir det första steget förstås att införskaffa ett sådant. Här kanske du tänker att en ny bil är otroligt kostsamt. Faktum är att det inte finns någon större anledning att köpa helt fabriksnytt när du kan hitta många, fräscha begagnade bilar på marknaden. Vid köp av begagnad bil finns det dock några saker att tänka på för att göra en bra affär. Vilka? Det ska vi kika på nedan.

Fördelar med begagnat

Låt oss först titta på fördelarna med att köpa en begagnad bil jämfört med en helt ny. Dessa kan summeras enligt följande:

  • Lägre pris
  • Bättre andrahandsvärde
  • I många fall lägre bilskatt

Om vi börjar med priset, som förstås är en uppenbar fördel. Här finns det många tusenlappar att tjäna jämfört med att köpa fabriksnytt. Detta för oss till andra punkten, det vill säga andrahandsvärde. En ny bil tappar rejält i värde under den första tiden, där det brukar sägas att de tre första åren är värst. Det är med andra ord den första ägaren som får ta den största smällen. Som köpare av den 3-4 år gamla bilen har du tjänat mycket pengar på att köpa den begagnad.

Bilskatten kan vara en riktigt kostsam utgiftspost i ett bilägande och i och med det bonus/malus-system som finns där bränsledrivna bilar straffas, kan det handla om en rejäl slant årligen. Den höjda skatten gäller dock bara under de tre första åren från det att bilen är ny och köper du en drygt tre år gammal bil har du en mycket lägre kostnad för skatten.

Vilken bilmodell ska du välja?

Här handlar det förstås mycket om tycke och smak, men också vad du har budgeterat för och hur dina övriga behov ser ut. Begagnade bilar finns i alla prisklasser, så det är bara att ge sig ut på begagnatmarknaden och jämföra utbudet. Kanske behöver du få plats med många passagerare om familjen är stor, eller ett stort bagageutrymme om du ofta fraktar skrymmande föremål. Det här är faktorer som bör påverka ditt val av bil, för att det ska bli ett så bra köp som möjligt.

Annat att tänka på

När du letar begagnat är det viktigt att undersöka bilen du har tänkt köpa. Detta gäller särskilt om du köper av en privatperson, där inga garantier gäller. Ofta kan det kännas tryggare att köpa bil hos en bilhandlare, trots att det kan bli några tusen dyrare. Saker du kan undersöka själv är besiktningsprotokoll, servicebok och liknande dokumentation.

Stäng meny